Woning De Wiek, digitaal geproduceerd tinyhouse

Woning de Wiek is een grotendeels digitaal geproduceerde woning. Door Rezone is aan de hand van het programma van eisen van de aankomende huurster een woning ontworpen waarbij uitgegaan is van het zogenaamde Wikihouse systeem. Dit is een wereldwijd online beschikbaar opensource bouwsysteem, dat zich online doorontwikkeld door de gebruikers van het systeem. Met dit bouwsysteem kunnen files gedownload worden, die met een lasercutter of cnc frees door de ontwerper zelf uitgefreesd kunnen worden en in elkaar gezet worden zonder groot materieel of aannemer. Rezone integreert op deze manier ontwerp en productie. Doordat ontwerp en uitvoering dichter bij elkaar komen, kan het resultaat beter gecontroleerd worden. Er kan ook naar een minder traditioneel format gegaan worden waarbij een afwijkend ontwerp mogelijk is en het geheel toch betaalbaar blijft.

Woning de Wiek bestaat uit een viertal verplaatsbare volumes met lessenaarskappen. Hierdoor kan de woningcorporatie de woning eventueel later naar een andere locatie brengen. Twee volumes vormen de woonkamer, met hierin ook toilet en bedstee voor de kleinkinderen, het derde volume bevat de keuken en het vierde volume bevat de slaapkamer. Gezamenlijk vormen ze de woning, waarbij de ruimtes rondom de centrale pelletkachel zijn georganiseerd. Hierdoor is uiteindelijk een flexibele woning van 45m2 gerealiseerd voor 45K inclusief installaties, keuken en badkamer.

 

Voor de uitwerking van het ontwerp is ernaar gestreefd om het bouwsysteem niet te verbergen achter traditionele bouwmaterialen, maar de principes ervan juist te tonen. In het gebruikte wikihouse systeem zijn de casco’s van doorgaande vloer-, wand- en dakconstructie leidend, deze zijn met een andere kleur afgewerkt en zo toonbaar gemaakt. Er is gekozen voor de duurzame buitenafwerking van spuitkurk. Deze afwerking kan direct op het houten casco, waardoor het geheel een abstract uiterlijk krijgt. Samen met de los geplaatste hergebruikte kozijnen, geeft dit een verrassend en uniek beeld wat past bij het concept van de woning wat gebaseerd is op flexibiliteit en improvisatie.

 

Aan de binnenkant is het bouwsysteem zoveel mogelijk in het zicht te houden. En is, daar waar geen isolatie in de wand zit, de wand gebruikt om er bijvoorbeeld kastelementen van te maken. Het casco van de Wiek is volledig uitgefreesd uit multiplex met digitale precisie, waardoor restafval wordt geminimaliseerd. Alle kozijnen die gebruikt zijn, zijn tweedehands. Waarbij enkele kozijnen uit de oude school van de huurster, ‘De Wiek’, komen. Een ander belangrijk uitgangspunt was om een gezond en open binnenklimaat te creëren, wat in tegenstelling tot fabrieksmatig geproduceerde tijdelijke en flexibele woningen niet het geval is. De woning is volledig dampopen uitgevoerd.

 

Woning De Wiek is het resultaat van het project ‘Huurders bouwen zelf’ dat Rezone samen met woningcorporatie Zayaz heeft ontwikkeld voor het woningbouwproject Minitopia in ’s-Hertogenbosch. Voor het project ‘Huurders bouwen zelf’ kregen een aantal huurders de kans om met een toegekend budget hun eigen flexibele woning te realiseren, die ze vervolgens met hun huren de komende 5 jaren aflossen. De huurder konden daarbij uit verschillende gradaties van (zelf)bouw systemen kiezen. Met woning De Wiek wil Rezone tonen dat er flexibel en betaalbaar ook kwalitatief hoogwaardig gewoond kan worden. En dat sociale woningbouw ook compleet anders ingevuld kan worden dan de reguliere en huidige methodes.

 

 

Published on Mar 28, 2019 / Filed under: all projects / Tags:

Back to top