Minitopia Poeldonk is van start!

Vanaf 17 mei zijn we vanuit Rezone van start op het nieuwe terrein. De komende 4 maanden wordt er gebouwd aan 15 zelfbouwwoningen.

Minitopia verhuist naar de Poeldonk
‘s-Hertogenbosch krijgt meer ruimte voor experimenten met tijdelijke innovatieve en duurzame woningen

Minitopia, de verzameling tijdelijke, goedkope en duurzame woningen aan de Sint Teunislaan in ’s-Hertogenbosch verhuist! De gemeente ’s-Hertogenbosch geeft de locatie naast bedrijventerrein De Poeldonk voor de komende vijf jaar in gebruik aan de huidige bewoners, die hier zelf gaan bouwen. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning, kan de bouw van de eerste woningen starten vanaf juni 2018. De verwachting is dat het terrein opent in september. In juni 2016 vormden initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer van Rezone (onderdeel van Wave of Tomorrow) het braakliggende terrein in De Schagen om tot tijdelijke locatie voor nieuwe vormen van wonen: Minitopia. Hiermee speelden ze in op de toenemende vraag uit de samenleving naar tijdelijke, goedkope en duurzame manieren van wonen. Dit terrein gaat de grondeigenaar woningcorporatie Zayaz nu gebruiken voor nieuwbouw. De nieuwe tijdelijke locatie, het niet bebouwde terrein aan de Poeldonkweg in de Meerendonk, geeft kansen op een langer lopend vervolg van het Minitopia project. In tegenstelling tot het huidige gebied, is het nieuwe grondgebied van de gemeente. Door de grond naast de Poeldonk tijdelijk af te staan aan Minitopia, onderzoekt de gemeente ’s-Hertogenbosch wat in de toekomst de mogelijkheden zijn van (woningbouw-) ontwikkelingen in de Meerendonk.

 Samen experimenteren
Op de nieuwe locatie is ruimte voor maximaal 25 tijdelijke woningen die bewoners voor een deel of helemaal zelf bouwen. Ook gaat Zayaz vijf woningen verhuren aan huurders. Zo ontstaat er een een mix van zelfbouw en kant-en- klare gebouwen, maar bijvoorbeeld ook een tiny house zodat er verschillende woningtypes geplaatst worden. De bewoners richten het terrein ook zelf in om meer uitstraling aan het gebied te geven en een goede verbinding met de buurt en stad te maken. De gemeente legt alleen het riool aan en plaatst een deel van het hekwerk. De betrokken organisaties en bewoners maken met elkaar afspraken over veiligheid, onderhoud en verantwoordelijkheden, en geven een vergoeding aan de gemeente voor het gebruik.

Over Minitopia
Rezone is sinds twee jaar in het proeflab Minitopia aan het experimenteren met andere woonvormen waarbij ze de mogelijkheden van tijdelijke projectontwikkeling onderzoeken. Bijzonder is dat het project uitgaat van een interactieve, open en artistieke procesontwikkeling, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor kunstenaars. Zij zorgen voor kwaliteit, betrokkenheid en programmering, en maken daarnaast het proces inzichtelijk. Eric Logister, wethouder van onder meer Wonen, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouwer, over Minitopia: “Gemeente ’s-Hertogenbosch wil ruimte geven aan experimenten met nieuwe vormen van wonen. (…) We leren hier veel van. Zo kijken we naar wat we minimaal met elkaar moeten en willen regelen. En waar we ruimte kunnen geven.”

Published on May 18, 2018 / Filed under: Minitopia / Tags:

Back to top