Haunted Hengelo
Vanaf 10 mei tot en 20 mei gaat het project Haunted Hengelo in de openbare ruimte van Hengelo van start!
openingstijden zijn dagelijks van 9:00 – 21:00 uur bij het Schouwburgplein, Molenstraat en Stationsplein.
Het project gaat over:
Als we nadenken over de toekomst van de stad en hoe deze eruit ziet dan hoeven alleen maar te kijken naar de slagvelden van Afghanistan. Hier ligt een groot onzichtbaar communicatienetwerk. Boven zwermen satellieten, vliegtuigen, helikopters, drones en ballonen. Op de grond vind je door sensoren gestuurde voertuigen, tech-soldaten en een groep van robotachtige apparaten. Dit hedendaags militaire gebied dient realistisch als het nieuwe stedelijk concept voor de smart-city gezien te worden.
Het is een utopische droom van de gebouwde omgeving om interactie aan te gaan met zijn inwoners. Om met ingebouwde intelligente apparaten een hoeveelheid aan data live te streamen en meteen feedback te geven op hoe er bewogen en geleefd wordt in de fysieke stad. ‘Ze” kunnen zien waar je loopt en je berichten sturen over welk onderwerp dan ook. Je wordt bekeken, misschien wel bespioneerd, waar je blijft staan en later krijg je een facebook advertentie te zien van die betreffende winkel. Doordat de fysieke wereld steeds meer vermengd met de digitale wereld, gaan privé en publiek ook op steeds ingewikkeldere manieren door elkaar lopen. Je privacy loopt van de offline wereld de online wereld in en visa versa.
Maar zoals de Volkskrant schrijft op zaterdag 26 augustus j.l. ‘het heeft iets onbevredigends, die terugkerende rituele opwinding over privacy. […] Onbevredigend, omdat het zelden verder reikt dan dat ene incident. Omdat het vrijwel nooit leidt tot wezenlijke inzichten, terwijl er wel degelijk belangwekkende dilemma’s achter zo’n bericht schuilgaan’. Er is een transformatieproces gaande waarbij burgers steeds transparanter worden voor de overheid, terwijl de methoden, profielen en algoritmen die bedrijven gebruiken minder transparant zijn. Met dit project willen we via meerdere kanalen, offline en online, publiekelijk en privaat deze discrepantie voelbaar maken voor het publiek. We willen deze thematieken juist inzetten om de altijd bediscussieerde publieke ruimte te activeren. Het domein van het digitale, het efemere, de verborgen technologieën beleefbaar te maken in de collectieve en fysieke ruimte.
Het publiek wordt gedurende de 2,5 week op meerdere verassende manieren geconfronteerd met kunstprojecten over digitale technologieën, sensors, slimme apparatuur en camera’s in de openbare ruimte. Publiek wordt bespioneerd, gevolgd, kan met apparaten praten, kan andere mensen bespioneren en wordt bewust gemaakt van andere ‘watchers’ zoals drones.
Om voor het publiek een centraal punt te hebben voor informatie en als documentatiecentrum willen we een tijdelijk opblaasbaar paviljoen ontwikkelen. Een opvallende ruimte die een relatie aangaat met de kunstwerken door het een militaire en activistische look en feel te geven. In dit documentatiecentrum worden o.a. foto’s opgehangen van James Bridle over drones die geparkeerd staan in publiek toegankelijke ruimtes. Het publiek wordt online en offline geïnformeerd over het project. Met als een bijzondere actie: een helikite met daaronder een gopro camera. Deze houdt de stad vanuit grote hoogte in de gaten. Het publiek kan online, maar ook fysiek in de stad, via een app foto’s maken en meekijken met wat er op dat moment gebeurt in de stad. Deze foto’s worden ook via een live stream gepresenteerd in het paviljoen.
Deelnemende kunstenaars:
James Bridle
Pan Studio
Teun Verkerk
Sabrina Verhage
Monobanda
Dries Depoorter
Rezone met 3 projecten