Architect van je eigen leven
Wonen op maat buiten de reguliere woningmarkt
Het huis van Wouter en Ilse voelt ruim aan en straalt een sfeer van vrijheid en rust uit. De houten constructie is open en hoog. Twee openslaande deuren geven toegang tot de woonkamer. Niet wat je zegt een standaard huis. “Dat was ook niet onze wens”, leggen Wouter en Ilse uit.
“We kiezen voor een andere ‘eigen’ woonvorm. Uitdrukkelijk niet voor een Tiny House bijvoorbeeld. Dat zou niets voor ons zijn. Wouter is meer dan twee meter lang dus wij hebben er juist voor gekozen om het huis ruimtelijk vorm te geven. Tijdens de bouw zijn we pas de gedetailleerde keuzes gaan maken. Waar komen de ramen? Hoeveel vloeroppervlak creëren we op de bovenetage en hoeveel laten we open? Het huis is gebouwd met tweedehands spullen. Het enige wat we nieuw hebben aangeschaft zijn acht balken.”
Voor €5000,- een huis in één maand
Door een oproep op social media stroomden de materialen binnen. De één had een toiletpot, de ander een wastafel en een derde had nog deuren liggen. “Via executieveilingen hebben we voor vijf euro alle ramen op de kop getikt”, vertellen Wouter en Ilse. “Daarnaast zijn we creatief geweest. Het water hebben we aangelegd met gewone tuinslangen. Douchekop eraan, ophangsysteem en voilà, we hebben een douche. Door ons huis zelf te bouwen zijn we erachter gekomen dat er veel meer mogelijk is dan je denkt. Wij hebben in één maand tijd ons huis opgebouwd voor €5000,-. Meer tijd en geld hadden we ook niet. We wonen hier sinds half mei met heel veel plezier. Voorheen woonden we in het centrum boven een nachtclub. Daar vielen we in slaap met de geluiden van het uitgaansleven, hier worden we wakker met het gefluit van vogels.”
Wel een huis, geen vaste grond
Waar Wouter en Ilse over een jaar wonen, weet het stel nog niet. Het huis is er, de grond moet nog gezocht worden. “Dat is ergens best spannend maar het geeft je ook een gevoel van vrijheid en het is een enorm avontuur. Veel mensen gaan na hun studie samenwonen en sluiten een hypotheek af voor dertig jaar. Dat is niet ons uitgangspunt. Wij willen ons leven niet inrichten om een hypotheek af te moeten lossen. Doordat ik een maand plek had in mijn agenda hebben we onze droom van een eigen huis bouwen kunnen realiseren. Met een vaste baan was dat nooit gelukt. Wij hebben met dit experiment niet alleen ons huis, maar ook ons leven vormgegeven voor de komende jaren. ”Terug naar de reguliere woningmarkt hoeven Wouter en Ilse niet meer. Ook de andere bewoners van Minitopia willen niet meer terug. “Samen gaan we op zoek naar een nieuwe locatie om ons –tijdelijk- te huisvesten”, aldus het koppel. “Bij een particulier met veel grond, via een projectontwikkelaar, een woningbouwcorporatie of de gemeente moet er toch een braakliggend stuk grond zijn dat geschikt is om ons leven, ver weg van de standaard regelgeving, voort te zetten.”
Informatie
Minitopia is wekelijks op woensdag te bezoeken van 9.00 tot 17.00 uur. Op 7 juli is er een debat met als titel ‘Tijdelijke projectontwikkeling en tijdelijk aansluiten’. Voor meer events van Minitopia kijk op www.rezone.eu.